Ένα μοναδικό τριήμερο, μια μοναδική εμπειρία ζωής βιώσαμε μαζί με τη WIND στις κορυφές των βουνών Γράμμος και Βίτσι στη Βόρεια Ελλάδα συμμετέχοντας σε ένα ιδιάιτερο φωτογραφικό Workshop για φωτογραφία τοπίου και φύσης.
Μαζί με τη WIND και ένα ισχυρό τζιπ 4×4 με τον κατάλληλο έμπειρο οδηγό πραγματικά οργώσαμε τις κορυφογραμμές του επιβλητικού Γράμμου φωτογραφίζοντας τα χαράματα αλλά και λίγο πριν τη δύση του ηλίου, τις μοναδικές ομορφιές ενός μαγικού τοπίου γεμάτου δέντρα και πηγές με νερό.
Το πρόγραμμα είχε πρωινό ξύπνημα στις 4:30 και αναχώρηση στις 5:00 για τα σημεία φωτογράφισης ώστε να προλάβουμε το πρώτο πρωινό φως να ξεχύνεται στις πανέμορφες πλαγιές των βουνών Γράμμος αλλά και Βίτσι. Όλη μέρα έξω γράφοντας χιλιόμετρα σε πολύ δύσκολους και δύσβατους δρόμμους με το 4×4.
Κυνηγώντας το φως ανάμεσα σε σύννεφα και λίγες ψιχάλες βροχής την τελευταία μέρα. Ενδιάμεση στάση σε καφενείο της εκάστοτες περιοχής για ένα γρήγορο φαγητο και ξανά στο πεδίο μέχρι να δύσει ο ήλιος! Ως ορμητήριο είχαμε το χωρίο Νεστόριο έξω από την Καστοριά, όπου και διανυκτρεύαμε.
Κάθε μέρα 12 ώρες διαδρομές και φωτογράφιση με την καλύτερη παρέα, τη WIND! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη τον οδηγό μας και τους φωτογράφους Βάιο Βήτο και Βασίλη Δημάκη για τη διοργάνωση του Workshop. Το Workshop πραγματοποιήθηκε 5-7 Νοεμβρίου 2021.
Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας σε αυτή τη μοναδική εμπειρία, “πλυμμηρίσαμε” το διαδίκτυο και τα social media με φωτογραφίες από αυτά που ζούσαμε τι στιγμή που τα ζούσαμε χάρη στο δίκτυο της WIND και χρησιμοποιώντας τα hashtag #together_with_WIND #travelling_with_WIND #travelgram και #WIND.
H WIND στο φαράγγι του Αωού
Στο φαράγγι του Αωού με τις επιβλητικές κορυφές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας, μέρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η WIND βοηθάει στην προστασία του Βαλκανικού αγριόγιδου ή σαμουά. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ακουστικών αισθητήρων που μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνει του αρμόδιους φορείς για περιστατικά λαθροθηρίας με σκοπό την καλύτερη προστασία του απειλούμενου Βαλκανικού σαμουά στην χώρα μας.
Ακουστικοί αισθητήρες ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο πυροβολισμούς αλυσοπρίονα, αυτοκίνητα κ.α. με τη χρήση μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Επαναλαμβανόμενων Μοτίβων (Machine Learning). Αφού ο αλγόριθμος εντοπίσει ένα ηχητικό σήμα ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα πυροβολισμό, ενημερώνει μέσω ειδικών εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί για desktop αλλά και mobile περιβάλλον το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, του Εθνικού Πάρκου και της Θηροφυλακής. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στη χώρα μας μία τέτοια τεχνολογία.